Серед актуальних викликів, з якими стикаються ветеринарні мікробіологи, є необхідність своєчасного отримання надійної видової ідентифікації рідкісних і складних організмів, що вражають тварин. Ці мікроорганізми можуть бути патогенними для тварин або протікати безсимптомно для тварини-переносника, але викликати захворювання у людей, як правило, при потраплянні в організм людини через харчові продукти. Контроль зоонозів також пов’язаний з харчовою мікробіологією, наприклад, з наглядом за сальмонелами і кампілобактеріями при виробництві яєць і незбираного молока.
Контроль зоонозів та антибіотикорезистентності
Спрямований ветеринарний контроль зоонозів є життєво важливим для боротьби з патогенами, що передаються харчовими продуктами. Моніторинг мікроорганізмів у первинній продукції тваринництва з використанням швидких, чутливих технологій ідентифікації необхідний ветеринарним мікробіологам для контролю захворюваності та контролю розповсюдження патогенів у харчовому ланцюгу. Нагляд за антибіотикорезистентністю також є головним пріоритетом для ветеринарних мікробіологів.
Окрім контролю, ветеринарні мікробіологи займаються вивченням патогенних мікроорганізмів тварин. Постійно розробляються нові технології та вакцини для лікування тварин від таких захворювань, як мастит великої рогатої худоби, але ідентифікація та диференціація стрептококів, пов’язаних з маститом, та споріднених видів необхідна для вивчення спалахів захворювання та пошуку нових методів лікування.
Серед найнебезпечніших зоонозних хвороб України:
- лептоспіроз
- сальмонельоз
- сибірка
- сказ
Профілактика зоонозних захворювань:
- вживати м’ясні продукти тільки після термічної обробки
- не вживати некип’ячену воду з відкритих джерел
- дотримуватися чистоти рук
В Україні контроль зоонозів здійснюється ветеринарними інспекторами та регулюється законодавством, зокрема Законом “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин”.
Контроль зоонозів за допомогою MALDI Biotyper
Ефективним інструментом для ідентифікації мікроорганізмів є MALDI Biotyper. Прилад дозволяє швидко ідентифікувати мікроорганізми (за лічені секунди) на видовому рівні.
Інструмент має довідкову бібліотеку MBT Compass® , що постійно оновлюється, а на даний момент охоплює 4 274 видів із 704 родів бактерій та грибів. Визначаючи унікальний “протеомний відбиток” організму, MALDI Biotyper ідентифікує
- бактерії
- дріжджі
- міцеліальні гриби.
Завдяки своїй швидкості та точності MALDI Biotyper гарантує швидке виявлення інфекції, що є важливим чинником в ветеринарній мікробіології і може запобігти спалахам захворювання та поширенню серед людей. Також прилад стане ефективним інструментом для аналізу харчових продуктів.
Замовити прилад можна за посиланням.