Аналіз кормів на амінокислоти

Аналіз кормів на амінокислоти

Комбікорм є основним продуктом, що використовується для годування птиці та тварин. Від якості та збалансованості інгредієнтів залежить приріст м’яса, несучість курей, надої молока, а також поживні та смакові характеристики даних продуктів. Тому в корми додають спеціальні комплексні добавки з вітамінами, амінокислотами та мінералами.

Амінокислоти. Значення та види

Амінокислоти (АМК) – це біологічно цінні речовини, що беруть участь у синтезі білка. Відсутність чи нестача амінокислот в організмі тварин формує протеїнову недостатність, що позначається на м’язовій масі та на загальних процесах розвитку.

АМК поділяються на два види:

  •  синтезуються в організмі самостійно
  •  не синтезуються в організмі самостійно (незамінні)

Баланс амінокислот визначає продуктивність та інтенсивність росту різних сільськогосподарських видів. Залежно від віку тварин та їхніх фізіологічних потреб формується відповідний раціон.

Серед ключових незамінних АМК, які потрібні для повноцінного розвитку птиці та тварин, фермери виділяють:

Лізин. Допомагає збільшувати показники ваги та росту. Підвищує продуктивність та покращує якість оперення. Сприяє нарощуванню скелетно-м’язової тканини та засвоєнню кальцію.

Треонін. Сприяє зростанню м’язів скелета. Бере участь у синтезі травних ферментів.

Метіонін. Впливає на синтез гемоглобіну та запобігає анемії. Посилює апетит та сприяє відкладенню жиру.

Аргінін. Відповідає за ріст та репродуктивні процеси, регулює засвоєння азоту.

Це лише частина АМК, необхідних для протеїнового балансу. При підборі кормових добавок фермери беруть до уваги такі аспекти: вид тварини, вимоги до підсумкового продукту, а також поєднання АМК між собою, різноманітними вітамінами та ліками. Від кількості однієї амінокислоти залежить засвоєння та вплив на організм іншої.

Визначення та аналіз амінокислот

Корми тваринного походження характеризуються вищим рівнем амінокислот, ніж корми рослинного походження. Так рибне борошно містить 4,7% лізину, тоді як у пшениці його вміст 0,3%.

Сировина Лізин Треонін Метіонін
Пшениця 0,30 0,32 0,17
Ячмінь 0,38 0,35 0,17
Кукурудза 0,24 0,30 0,17
Горох 1,54 0,81 0,20
Соєвий шрот, СП 46% 2,82 1,79 0,65
Соняшниковий шрот, СП 36% 1,30 1,32 0,83
Рибне борошно СП 63% 4,67 2,58 1,64
М’ясокісткове борошно 2,58 1,71 0,65

Щоб забезпечити збалансованість раціону харчування, тваринницькі комплекси обладнують власні лабораторії. Це допомагає проводити постійний аналіз кормів та регулювати годування відповідно до потреб.

Точне визначення амінокислот сприяє підбору правильної рецептури комбікормів для птахів та тварин.

Амінокислотний аналіз кількісного вмісту АМК можна провести двома методами:

  • високоефективна рідинна хроматографія
  • іонообмінна хроматографія з постколонковою дериватизацією проб нінгідрином

Другий метод користується більшою популярністю, тому що поєднує в собі одночасно просту підготовку та високу відтворюваність і точність результатів.

Аналізатор амінокислот ARACUS Membrapure

ARACUS – це універсальний пристрій для високоякісного аналізу амінокислот методом постколонної дериватизації з детектуванням та додаванням нінгідрину. Сфери його використання: 

  • клінічні та науково-дослідні лабораторії
  • контроль якості харчових продуктів та напоїв
  • амінокислотний аналіз комбікормів

Серед переваг: безперервне проведення аналізу 96 зразків та готові набори реагентів у комплекті.

Наявність в організмі тварин відповідних амінокислот у необхідній кількості та співвідношенні сприяє ефективному синтезу білка та отриманню якісного кінцевого продукту. Саме тому в сільськогосподарській діяльності важливе місце займає аналіз кормів, завдяки якому можливе визначення відсоткового вмісту амінокислот для правильного підбору раціону харчування.